Zuid-Frankrijk

Zuid Frankrijk

Zuid-Frankrijk heeft alles wat je vraagt van een goede vakantiebestemming. Het heeft een heerlijk klimaat en een zeer divers landschap. Voor iedereen is er in Zuid-Frankrijk wel een streek te vinden die op zijn of haar wensen aansluit. Daarnaast staat Frankrijk bekend om het verrukkelijke eten en de fantastische wijnen. Al deze factoren kun je vinden in het zuiden des lands. Geen enkele reden om niet een keer een bezoekje te brengen aan Zuid-Frankrijk.
Om je een handje te helpen hebben we verschillende, bekende toeristische streken voor je uitgezocht, zodat jij kunt zien welk gebied het beste bij je past. Daarna verrijken we je met allerlei bezienswaardigheden per streek, die de moeite waard zijn om te bezoeken. Zo kun jij op vakantie zonder daar nog van alles uit te moeten zoeken. Waar je ook besluit heen te gaan, Zuid-Frankrijk is schitterend en is voor alle leeftijden erg toegankelijk. In Zuid-Frankrijk kun jij je eigen vakantie inrichten zoals jij dat voor ogen hebt, ongeacht in welke streek je zit.

Bekendste toeristische streken

Als architect van je eigen vakantie, is het natuurlijk wel handig om te weten waar het te doen is. Het zuiden van Frankrijk kunnen we onderverdelen in verschillende streken, namelijk, van oost naar west: Provence-Alpes-Cote d’Azur, Languedoc-Roussillon, Midi-Pyrénées en Aquitaine. Dit zijn de streken die we zullen bespreken. Ze verschillen enorm van elkaar, en ieder gebied heeft zijn eigen kracht. Dit is de eerste stap in het kiezen van de juiste vakantiebestemming.
Provence-Alpes-Cote d’Azur is een streek die zeer gewild is als bestemming bij vakantiegangers. Het gebied is erg divers qua landschap. Je kunt er bijvoorbeeld de hoge toppen van de Alpen vinden, maar het is ook een optie om op het strand aan de Middellandse Zee te liggen, met een cocktail in de hand. Het gebied heeft een sterk eigen karakter, dat gevormd wordt door de historische stadjes en dorpjes. Dit betekent automatisch dat er een hoop geschiedenis te vinden is, en daardoor zijn er een hoop culturele uitjes te plannen. Bovenop dit alles, staat deze streek bekend om de geliefde wijngaarden, die zeker de moeite waar zijn om te bezoeken.
Languedoc-Roussillon is een erg populaire streek bij ons Nederlanders. Dit komt met name door de schitterende zandstranden aan de Middellandse zee. Het gebied heeft namelijk een heerlijk klimaat, wat het ideaal maakt voor een zonvakantie. Als je toch besluit iets meer landinwaarts te gaan, dan zul je prachtige natuur tegenkomen. Ook zijn er een aantal prachtige, oude steden te vinden waar je je ogen uit zult kijken. De diversiteit zorgt voor een vakantie die perfect in balans is.
De Midi-Pyrénées heeft maar liefst acht departementen, en is daarmee de grootste streek van Frankrijk. De streek grenst aan Spanje en de natuurlandschappen zijn uitermate divers. Van het dal van de Dordogne tot de Pyreneeën, en van de Gascogne tot in de Gorges du Tarn. Het is de ideale plek om het authentieke Frankrijk te ontdekken, want er is enorm veel historie te vinden in dit grote gebied. Ook voor sportievelingen is deze streek een waar paradijs.
De streek Aquitaine bestaat uit vijf departementen en grenst aan de Atlantische kust. Ook dit gebied is een zeer populaire plek voor Nederlandse vakantiegangers om te vertoeven. Het echte Frankrijk kun je hier vinden. Dat is te zien aan de variatie in de natuur en de combinatie met pittoreske dorpjes en een adembenemende kustlijn. Je kunt er genieten van rivieren en bergen, maar ook van fantastische steden. Alles bij elkaar maakt dat deze streek een ideale vakantiebestemming is. Simpelweg omdat er voor ieder wat wils te vinden is!

Bezienswaardigheden

Wanneer je een bezoek brengt aan de Provence, dan moet je zeker bij de oude haven van Marseille gaan kijken. De stad Marseille is levendig en groot, maar de haven laat je juist het tegenovergestelde hiervan zien. Het geeft een echt vakantiegevoel als je door de smalle steegjes loopt, die gevuld zijn met authentieke Franse winkeltjes. Ook is in de Provence de ‘Grand Canyon’ van Europa te vinden: de Groges du Verdon. Deze heeft een diepte van 250 tot 750 meter en een breedte van 8 tot 90 meter. Dit maakt het de diepste kloof van Europa. Er stroomt helder en groen water door het ravijn, dat waanzinnig is om te zien.
Als je aan de Cote d’Azur bent, dan mag je St. Tropez zeker niet overslaan. Het is een stad aan de kuststreek waar jaarlijks tussen de 5 en 6 miljoen mensen op af komen. Je hebt er grote jachthavens en restaurants waar je verrukkelijk kunt eten. Ook kun je jezelf uren vermaken door naar mensen te kijken die bulken van het geld. Zoals veel zuidelijke steden, is ook St. Tropez voorzien van smalle steegjes en gezellige pleintjes die de sfeer compleet maken.
De streek Languedoc-Roussillon beschikt over een rijke historie, wat natuurlijk speciale monumenten met zich meebrengt, die prachtig zijn om te bezoeken. Een daarvan is het bekende aquaduct Pont du Gard, waar ieder jaar veel toeristen op af komen. Het heeft 15 jaar geduurd voordat dit bouwwerk afgerond was, en dit was ongeveer in het jaartal 60 na Christus. Het heeft een hoogte van 49 meter en ziet er overweldigend uit.
In de streek Midi-Pyrénées kun je La Grotte du Pech Merle vinden. Dit is een grot in de vallei van de rivier Célé. De grot is zo’n twee kilometer lang en binnen zijn er prehistorische rotstekeningen te vinden. Veel toeristen zien dit als een enorm bijzondere ervaring. De meeste dingen zijn tegenwoordig nog steeds te herkennen, en je vindt er ook versteende voetafdrukken.
De streek Aquitaine heeft cultuur in overvloed. De streek heeft een rijke historie, en deze is onder andere te bewonderen in de musea van Pau. Daarnaast is het oude havenstadje Bayonne erg mooi om een keer gezien te hebben. Je ziet overal de bijzondere architectuur met sterk Baskische invloeden terug. Bordeaux is ook een geweldige stad, gelegen in deze regio. Je kunt hier rondlopen en steeds opnieuw verrast worden. Deze streek loopt over van historie en musea, dus je hoeft je geen minuut te vervelen. Natuurlijk laat de natuur het toe om ook heerlijk tot rust te komen.