Verkeersinfo Frankrijk

Verkeersinfo Frankrijk

Frankrijk is voor velen het ideale vakantieland. Elk jaar trekken massa’s gezinnen, stellen en groepen naar La Douce France om daar hun (zomer)vakantie te vieren. En dat is natuurlijk geen vreemde keuze: Frankrijk is een groot land, met veel verschillende natuur, verschillende weerstypen en mooie steden. Houd je van warm weer, dan is de keuze snel gemaakt om naar het zuiden van Frankrijk te rijden: over het algemeen kan gesteld worden dat wanneer men zich eenmaal beneden Lyon bevindt, het met het weer ook wel goed zal zitten. Maar ook wanneer je van minder warm weer of een mooie stad houdt, is Frankrijk een ideaal vakantieland. Rijd naar Normandië of Bretagne voor minder warm weer en een rijke historie, of bezoek Parijs voor de ultieme citytrip. Maar hoe kom je nu het makkelijks – en vooral het snelst – op de plaats van bestemming wanneer je met de auto gaat? In dit artikel wordt aandacht besteed aan het deel van het land dat onder vakantiegangers het populairst is: Zuid-Frankrijk.

Met de auto naar Zuid-Frankrijk

Wanneer je met de auto naar Zuid-Frankrijk wilt gaan, is het zaak om van tevoren goed uit te zoeken wat de gunstigste route is. Natuurlijk kun je simpelweg je TomTom instellen op de eindbestemming en beginnen met rijden, maar de ervaring leert dat het verstandiger is om niet volledig op de navigatie te vertrouwen en zelf ook een route uit te stippelen. De route zal daarbij afhangen van het vertrekpunt van je vakantie. Ligt je eindbestemming vrij centraal in Zuid-Frankrijk zoals Montpellier, en begint de reis in België, rijd dan via Brussel en Reims naar beneden op de kaart. Wil je meer de oostkant van Zuid-Frankrijk bezoeken waar plaatsen als Monaco en Nice liggen, rijd dan via Luik of Luxemburg Stad en Metz naar het zonnige zuiden.

Autoroute du Soleil of Route Nationale?

Voordat je aan de trip richting Zuid-Frankrijk begint, is het goed een keuze te maken tussen de twee voornaamste opties. In het noorden van Frankrijk zijn nog genoeg “normale” snelwegen zoals die ook in landen als Nederland, België en Duitsland te vinden zijn. Hoe verder je echter afzakt naar het zuiden, hoe minder van dit soort snelwegen je zult tegenkomen. Op een gegeven moment zul je dan ook vanzelf de tolwegen, ook wel Péage genoemd, tegenkomen. Aan het begin van een traject wordt dit aangegeven door middel van een bord en aan het einde van het traject reken je af voor de gereden kilometers. Op de tolweg mag je gemiddeld harder rijden dan op de overige wegen; 130 km/u. De prijzen voor tolwegen in Frankrijk kunnen nog wel eens hoog uitvallen en er staat in de zomermaanden geregeld file, bijvoorbeeld bij Montélimar. Dus als je geen zin hebt om veel tolgeld te betalen of de files wilt vermijden, dan is een andere route aan te raden. Langs de meeste tolwegen liggen ook kleinere N- of D-wegen waar je iets minder hard mag rijden (90-110 km/u) maar deze wegen zijn ideaal voor de echte Francofiel: zo geniet je tijdens je reis al van het echte Frankrijk en kom je op plekken die je via de tolweg nooit zou zien.