Tolwegen Frankrijk

Tolwegen Frankrijk

Wanneer je Frankrijk binnenrijdt, merk je al snel dat je op bijna alle autosnelwegen tol moet betalen. Dit komt doordat deze banen in handen van privé uitbaters zijn. Zij mogen tol innen in ruil voor een goed aangelegde weg met op regelmatige afstanden perfect onderhouden rustplaatsen.

Waarom een tolweg gebruiken?

De tolwegen zijn grote autosnelwegen waarop je snel van de ene plek naar de andere kunt rijden. Bovendien zijn deze wegen erg goed onderhouden. De kleine baantjes liggen er vaak een pak slechter bij.

Tot slot heb je naast de tolwegen ook veel rustplaatsen. Er is altijd een toilet en één of meerdere picknicktafels aanwezig op zo’n rustplaats. Verder is er ook vaak een speeltuintje voor de kinderen. Op de grote rustplaatsen zijn eetgelegenheden en hier kun je tanken. De uitbaters van de autosnelwegen onderhouden dit alles zeer goed, waardoor je met een gerust hart overal kunt stoppen.

Alternatieve routes…

Je kunt uiteraard de kaart van Frankrijk vanonder het stof vandaan halen en een route beginnen te plannen waarmee je alle autosnelwegen vermijdt. Het voordeel van deze alternatieve route is dat je een groot deel van Frankrijk te zien krijgt. Je komt dan op plaatsen waar je anders nooit zou passeren en kunt echt de sfeer van het land opsnuiven. Het grote nadeel is de tijd: je zult er veel langer over doen om op je uiteindelijke bestemming aan te komen. Hierdoor moet je misschien wel overnachten halverwege, wat extra kosten met zich meebrengt. Bovendien betaal je ook meer aan brandstof, omdat je langer onderweg bent. Deze extra kosten zullen even hoog oplopen, als de tol die je normaal moet betalen om van punt A naar punt B te rijden. Dus tenzij je aan sightseeing wenst te doen of een file wilt vermijden, gebruik je liever gewoon de autosnelweg.

De duurste tolwegen

Je betaalt niet overal evenveel tol per gereden kilometer. Het is zelfs onduidelijk hoe het juiste bedrag berekend wordt. Hier denk je ook best niet te veel op na, betaal gewoon wat men je vraagt en geniet van je vakantie.

Er zijn een aantal tolwegen die wel opmerkelijk duurder zijn dan de andere, hier betaal je 9,5 tot 13 cent per gereden kilometer. Je kunt ervoor kiezen om het grootste deel van je route over de autosnelweg af te leggen, maar deze stukken tolweg toch te vermijden. In deze streek kun je dan binnendoor rijden. Besef wel dat ondanks het vermijden van de tolwegen je waarschijnlijk niet goedkoper af gaat zijn en veel langer onderweg zult zijn.

Je betaalt erg veel tol wanneer je rijdt tussen Le Havre en Saint-Quentin in het noorden van Frankrijk. Wanneer je vanuit Parijs naar Nantes of Bordeaux rijdt. Tussen Artenay en Sens, in het midden van Frankrijk. Ook van Langon tot Pau in het zuidwesten en van Coudoux naar Italië in het zuidoosten is het erg duur. Tot slot is het niet goedkoop om te rijden in dat deel van Frankrijk dat aan Zwitserland grenst, meer bepaald in de buurt van Genève, Grenoble en Lyon.