Fietsvakantie Frankrijk

Fietsvakantie Frankrijk

Frankrijk heeft een rijkdom aan uiteenlopende landschappen en cultureel erfgoed. Onder Nederlanders is een vakantie in Frankrijk erg populair. Het is zelfs de nummer één vakantiebestemming! En dat is ook terecht. Er is geen land dat zo rijk is aan mooie natuur en cultuur. Overal kun je jezelf vergapen aan prachtige vergezichten en eeuwenoude monumenten. En deze pracht kun je het beste aanschouwen via de fiets. Tijdens een fietsvakantie in Frankrijk kun je op een actieve en toch ook ontspannen manier veel ontdekken van het land. De enthousiaste fietser die houdt van schitterende tochten langs glooiende landschappen, wijde zonnebloemvelden en steile beklimmingen tussen de Alpen, kan zijn hart ophalen. In Frankrijk kan het allemaal!

Fietsen voor jong en oud

Een fietsvakantie in Frankrijk is sterk in opkomst. De Tour de France is niet voor niets het grootste fietsevenement van de wereld. Frankrijk is rijk aan een aantal van de bekendste beklimmingen ter wereld. Denk hierbij aan de Mont Ventoux en de Alpe d’Huez. Ook de Pyreneeën zijn een walhalla voor de fervente en sportieve fietser. Toch komen ook mountainbikers en recreatieve fietsers aan hun trekken in dit land. Lange en vlakke routes langs de kastelen van de Loire en de Atlantische kustroute ‘Velodysee’ zijn voor iedereen een aanrader. En vergeet zeker niet de pelgrimsroutes op weg naar Santiago de Compostela. Jong of oud, gevorderd of beginner: iedereen kan genieten van een fietstocht in Frankrijk. Maar wat zijn nu de beste bestemmingen en routes voor een fietstocht in Frankrijk? En wat kun je hier allemaal bezoeken?

Bourgondië

In Bourgondië kun je heerlijk ontspannen fietsen langs de kanalen. Het gebied kent maar liefst 800 kilometer aan fietsroutes, die je leiden langs jaagpaden, kanalen, voormalige spoorbanen en wijngaarden. In de Bourgogne zijn weinig hoogteverschillen en er is geen tot weinig autoverkeer. Ideaal dus om met je fiets op pad te gaan! Je kunt moeiteloos fietsen door Zuid-Bourgondië, langs de Canal du Nivernais, Canal du Centre, Canal du Bourgogne en niet te vergeten, langs de vele wijngaarden. Dit worden ook wel de vijf hoofdroutes genoemd van Bourgondië. Canal van Nivernais wordt als een van de mooiste kanalen van Europa beschouwd, en het traject van Decize naar Auxerre is dan ook zeker aantrekkelijk. Dit is een traject van 175 kilometer langs het kanaal, mooie kastelen, prachtige uitzichten op het natuurpark de Morvan en veel sluizen en sluishuisjes. Langs de route vind je zogenaamde ‘bornes d’internet’, waarop eenvoudige voorzieningen zijn te vinden, zoals cafés, restaurants en chambres d’hôtes.

Provence

Erg bekend bij de wielrenner is de Provence. Dit deel van Frankrijk bevat ruim 1500 kilometer aan mountainbikeroutes, waar ieder naar hartenlust kan fietsen. Je kunt hier overal fietsen, en met speciale fietscampings wordt fietsen nog leuker in de Provence. Mooie fietsroutes zijn de Lubéron, de Camargue, les Alpilles en de Vaucluse.

Ardèche

Een gebied dat grenst aan de Provence is de Ardèche. Bij het plaatsje Saint-Félicien vindt jaarlijks een groot fietsevenement plaats, in juni, met wel 15.000 deelnemers. Wedstrijdfietsers hebben de keuze uit routes van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden. Je vindt hier stevige klimmen langs het landschap rond de rivier. Natuurlijk kun je ook je eigen route uitstippelen. Zo is de D290 bijvoorbeeld een mooie route. Deze kronkelende weg volgt het verloop van de rivier vanaf Vallon Pont d’Arc tot aan Saint Martin d ‘Ardèche. Pittige stijgingen en mooie uitzichten over de rivier, dat is wat Ardèche te bieden heeft.

De Loire

Het gebied tussen Orléans en de Atlantische Oceaan is uitermate geschikt om te fietsen. Met meer dan 400 kilometer aan fietsroutes is er voor ieder wat wils. Langs de Loire zijn vele sprookjesachtige kastelen die het decor vormen tijdens het fietsen. Diverse verbluffende architectonische hoogstandjes, zoals een kathedraal, grotwoningen en bloemenparken zijn een echte aanrader voor je fietsvakantie. Ook het regionaal natuurpark Brenne is een plek om niet over te slaan!

Elzas

Een kleine streek in Frankrijk is de Elzas. Deze prachtige streek strekt zich uit langs de grens met Duitsland. Kenmerkend voor de Elzas zijn vakhuisjes met geraniums, bergruïnes en verschillende mooie kerken in Romeinse en Gotische stijl. En wanneer je een dag flink hebt gefietst langs de Obernau en Equisheim, kun je in de Elzas heerlijk eten met een glaasje wijn.

De Lot en Dordogne

Een bosrijk heuvellandschap van kalksteen met een uitzicht op valleien en rivierdalen met kleine kliffen. De rivieren de Lot en de Dordogne hebben dit prachtige gebied glans gegeven. Smalle straatjes in Middeleeuwse stadjes, met mooie kastelen en heerlijke wijnen. Bezoek ook eens de bekende plaats Souillac wanneer je aan het fietsen bent.

Ardennen

Iets dichter bij huis vinden we de Ardennen. Dit gebied is bij velen al bekend, maar je kunt hier ook uitstekend met de fiets doorheen. Honderden kilometers kun je met de fiets afleggen. Zo vind je hier vlakke fietsroutes voor wie het rustig aan wil doen, maar ook flinke hellingen en gevarieerde routes zijn er in de Ardennen volop te vinden. Alle routes zijn goed aangegeven met borden. Zo kom je langs rustige wegen, glooiende heuvels en kabbelende beekjes en geniet je intens van de groene streek met haar pittoreske dorpjes. Wil je jezelf voorbereiden op een fietstocht in de Alpen? Dan is de Ardennen daar uitermate geschikt voor!

Alpen & Pyreneeën

De meest bekende fietsroutes in Frankrijk, zijn te vinden in de Alpen en de Pyreneeën. De Alpen zijn al jaren het strijdtoneel van enthousiaste fietsers. Schitterende natuur, steile beklimmingen en lange afdalingen zijn kenmerkend voor de Alpen. De bekendste bergen hier zijn de Mont Ventoux en de Alpe d’Huez. Daarnaast zijn de Alpen bezaaid met collen en vind je tevens rustige weggetjes. Een ontdekkingstocht die doorgaat in de Pyreneeën. Kenmerkend zijn de steile klimmen, die voor een uitdaging zorgen, in combinatie met het warme klimaat. De Tour de France en de Spaanse Vuelta worden hier verreden. En dat is niet voor niets: adembenemende gezichten en prachtige natuurverschijnselen komen je tegemoet op de fiets.

Parijs

Laten we de stad van de liefde zeker niet vergeten! Parijs is uitstekend te verkennen op de fiets. Hier vind je vooral vlakke fietsroutes, die je brengen naar de mooiste en populairste bezienswaardigheden van de Franse hoofdstad. Fiets gerust langs de Eiffeltoren, het Louvre, de begraafplaats van Père Lachaise of het Canal St. Martin. En na zo’n fanatieke fietstocht kun je heerlijk bijkomen in een van de vele hotels die Parijs te bieden heeft.